OSAO

FI EN
Tulosta
Suomeksi / In English
Etusivu / Hakijalle / Ammatilliset perustutkinnot / Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikealan perustutkinto

Elintarvikkeiden valmistaja

Elintarvikkeiden valmistajana valmistat, käsittelet ja pakkaat ruokia. Opinnoissasi perehdyt kasvisten, kalan, marjojen ja hedelmien käsittelyyn sekä jalostukseen. Elintarvikkeiden valmistajana osaat laadukkaan tuotekehittelyn, jonka auttaa menestymään alan kovassa kilpailussa. Voit tutustua luomuelintarvikkeiden ja funktionaalisten elintarvikkeiden, kuten kolesterolia alentavien tuotteiden, valmistukseen. Elintarviketeknologian osaamisalan suorittaneena voit työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa, esimerkiksi ruokavalmiste-, säilyke-, makeis- ja juomateollisuudessa.

Valokuvat

Vaihtoehdot tutkinnon suorittamiseen

Hae yhteishaussa

+

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa peruskoulun päättäville nuorille. Tietyissä tutkinnoissa on paikkoja myös ylioppilaille. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku.

Seuraava yhteishaku
21.2.-14.3.2017 www.opintopolku.fi

Koulutuksen ajankohta ja laajuus

Aloitus elokuussa 2017, kesto noin 3 vuotta.

Tutkinnon muodostuminen
Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp

• Pakolliset tutkinnon osat 105 osp

  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp

• Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 osp

Tutkinnon perusteet (ePerusteet-palveluun) »

Opiskelijavalinta
Pääsy- tai soveltuvuuskoe: ei

Yksiköt
Myllytullin-Pikisaaren yksikkö »

Aloituspaikkoja yhteishaussa
16 pk

Lisätietoja opinto-ohjaajilta
Erja Seppälä
p. 050 317 4678
erja.seppala@osao.fi

Leena Hoffren
p. 050 563 5355
leena.hoffren@osao.fi

Oppisopimus

+

Oppisopimus sopii nuorelle ja aikuiselle, joka haluaa opiskella ammatin työn yhteydessä, syventää ja päivittää oman alansa osaamista, vaihtaa alaa tai ammattia. Oppisopimuskoulutus edellyttää työsuhdetta alan työpaikassa koulutuksen ajaksi ja koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä tai itsenäisenä yrittäjänä toimimista. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä opetuksella.

Tavoite
Elintarvikealan perustutkinto, elintarvikkeiden valmistaja suorittaminen antaa valmiudet työskennellä elintarvikkeiden valmistus-, pakkaus- ja varastointitehtävissä pienyrityksissä tai suurteollisuudessa, esimerkiksi ruokavalmiste-, säilyke-, makeis- ja juomateollisuudessa.

Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu elintarvikealalla aloittaville tai alalla jo toimiville henkilöille, joilla ei ole alalle soveltuvaa koulutusta tai työkokemusta.

Toteutus
Oppisopimuskoulutus toteutetaan pääosin työpaikalla ja opiskelua täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Osallistuminen edellyttää työ- tai virkasuhdetta tai yrittäjänä toimimista opiskeluaikana tutkinnon tavoitteiden mukaisissa työtehtävissä.

Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti. Opiskeluun kuuluu itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä ja tarvittaessa työhön liittyvää työkiertoa toisessa työpisteessä.

Tutkinto
Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan tavallisesti näyttötutkintoperusteisesti. Opiskelija näyttää osaamisensa aidoissa työelämätilanteissa saadakseen tutkintotodistuksen. Tutkinto suoritetaan yleensä vaiheittain koulutusaikana.

Elintarvikealan perustutkinto, elintarvikkeiden valmistaja muodostuu valtakunnallisten perusteiden mukaisesti kolmesta pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta osasta.

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Elintarviketuotannossa toimiminen
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito
  • Elintarvikkeiden valmistus

Lisäksi on valittava kaksi tutkinnon osaa seuraavista:

  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa
  • Pakkaustoiminnot
  • Varastointi- ja lähettämötoiminnot
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
  • Yrittäjyys elintarvikealalla
  • Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon perusteet (ePerusteet-palveluun) »

Elintarvikealalla ja koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Hakeutumisvaiheen yhteydessä hakijan tulee ilmoittaa mahdolliset terveydentilaesteet. Lisätietoa tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista saat tutkinnon perusteista.

Oppisopimuskoulutuksen kesto
Oppisopimuksen kesto määritellään henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaisesti. Voit aloittaa oppisopimuskoulutuksen, kun siitä on sovittu ensin työnantajan ja Oppisopimusyksikön kanssa.

Opintososiaaliset edut
Työssäoloajalta opiskelija saa työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta, opiskelijalle maksetaan opintososiaalisia etuuksia.

Hinta
Opiskelu oppilaitoksessa on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta lukuun ottamatta 58 euron tutkintomaksua. Jos opiskelija ei saa palkkaa tietopuolisen opetuksen päivinä, voidaan hänelle maksaa opintososiaalisia etuja. Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta.

Oppisopimuskoulutuksen aloittaminen
Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka tai työllistyt oppisopimuksen alkaessa.

OSAOn Oppisopimusyksiköstä saat tarvittavat tiedot ja ohjeet aloitusta varten.

Hakeutuminen ja lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta
OSAO, Oppisopimusyksikkö, Pikisaarentie 13, 90100 Oulu
Juha Aliranta, p. 050 5909 680, juha.aliranta@osao.fi

Valitse ammatti / koulutus:

 

Tulosta sivu

Valitse tästä tutkintovaihtoehto, jonka haluat tulostaa.

Hae yhteishaussa
Näyttötutkinto
Oppisopimus
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Suorahaku