OSAO

FI EN
Tulosta
Suomeksi / In English
Etusivu / Hakijalle / Ammatilliset perustutkinnot / Leipuri-kondiittori

Leipuri-kondiittori

Elintarvikealan perustutkinto

Leipuri-kondiittorina valmistat leipomo- ja konditoriatuotteita niin kahviloissa kuin leipomoissa. Opit jokaisen vaiheen kahvi- ja ruokaleipien, kakkujen sekä leivosten valmistuksesta. Opintojen aikana pääset työskentelemään yksikön leipomossa ja myymälässä sekä kokeilemaan erilaisia projekteja. Leipuri-kondiittorina olet taitava käsistäsi sekä hallitset tarvittavien koneiden käytön. Voit työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä.

Valokuvat

Vaihtoehdot tutkinnon suorittamiseen

Hae yhteishaussa

+

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa peruskoulun päättäville nuorille. Tietyissä tutkinnoissa on paikkoja myös ylioppilaille. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku.

Seuraava yhteishaku
21.2.-14.3.2017 www.opintopolku.fi

Koulutuksen ajankohta ja laajuus

Aloitus elokuussa 2017, kesto noin 3 vuotta.

Tutkinnon muodostuminen
Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp

• Pakolliset tutkinnon osat 105 osp

  • Elintarviketuotannossa toimiminen, 30 osp
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito, 30 osp
  • Elintarvikkeiden valmistus, 45 osp

• Valinnaiset tutkinnon osat 30 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
Vapaasti valittavat tutkinnon osat 10 osp

Tutkinnon perusteet (ePerusteet-palveluun) »

Opiskelijavalinta
Pääsy- tai soveltuvuuskoe: ei

Yksiköt
Myllytullin-Pikisaaren yksikkö »

Aloituspaikkoja yhteishaussa
16 pk

Lisätietoja opinto-ohjaajilta
Erja Seppälä
p. 050 317 4678
erja.seppala@osao.fi

Leena Hoffren
p. 050 563 5355
leena.hoffren@osao.fi

Näyttötutkinto

+

Näyttötutkinto on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa, jossa periaatteena on asiakaslähtöisyys. Näyttötutkinnoissa ammattitaito osoitetaan työelämässä riippumatta siitä, onko osaaminen kertynyt työkokemuksen, opintojen tai muun toiminnan kautta. Näyttötutkinnoissa osoitat tutkinnon perusteissa edellytetyn ammattitaidon aidoissa työelämän tuotanto- ja palvelutehtävissä.

Kohderyhmä
Näyttötutkintoon valmistava koulutus on suunnattu henkilöille, joilla ei ole alalta aiempaa koulutusta. Elintarvikealan tai leipomoalan työkokemus katsotaan eduksi.

Ajankohta ja kesto
Koulutus alkaa 15.8.2016, kesto noin 2 vuotta. Koulutuksen kestoon vaikuttaa henkilökohtainen opiskelusuunnitelma.

Toteutus
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena/ päiväopetuksena. Koulutus sisältää lähi- ja etäopiskelua sekä työssäoppimista.

Tutkinto
Tutkinto muodostuu viidestä tutkinnon osasta. Tutkinto suoritetaan osoittamalla ammattitaito tutkintotilaisuuksissa aidoissa työtilanteissa. Tutkinto on valmis, kun tutkinnon osat on suoritettu hyväksytysti.

Pakolliset ammatilliset tutkinnon osat:
• Elintarviketuotannossa toimiminen
• Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito
• Elintarvikkeiden valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan kaksi tutkinnon osaa
• Elintarvikkeiden myymälätoiminnot, Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa, Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa, Pakkaustoiminnot, Varastointi- ja lähettämötoiminnot, Yrittäjyys elintarvikealalla, Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon perusteet (ePerusteet-palveluun) »

Koulutuspaikka
OSAO, Myllytulli-Pikisaari yksikkö, Isokatu 1, 90100 Oulu

Hinta
Opetushallituksen tutkintomaksu on 58 € (alv 0%).

Hakeutuminen
Koulutukseen hakeudutaan osoitteessa www.osao.fi/aikuiskoulutuskalenteri. Hakuaika 23.2. - 15.4.2016

Lisätietoja
lehtori Ari Huhta, puh. 050 362 6151, ari.huhta@osao.fi
lehtori Maritta Vikeväinen, puh. 050 317 4774, maritta.vikevainen@osao.fi
lisätietoja hakemisesta antaa opinto-ohjaaja Erja Seppälä p. 050 317 4678, erja.seppala@osao.fi

Valintaperusteet
• Aikaisemmin hankittu osaaminen (koulutus ja työkokemus)
• Opiskelu- ja työskentelymahdollisuudet (motivaatio, urasuunnittelu, vuorovaikutustaidot, tavoitteellisuus)

Soveltuvuuskoe/ -haastattelu
Opiskelijavalinta suoritetaan haastattelun perusteella.

Peruutusehto
Valmistavaan koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää valmistavan koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Oppisopimus

+

Oppisopimus sopii nuorelle ja aikuiselle, joka haluaa opiskella ammatin työn yhteydessä, syventää ja päivittää oman alansa osaamista, vaihtaa alaa tai ammattia. Oppisopimuskoulutus edellyttää työsuhdetta alan työpaikassa koulutuksen ajaksi ja koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä tai itsenäisenä yrittäjänä toimimista. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä opetuksella.

Tavoite
Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori valmistaja suorittaminen antaa valmiudet työskennellä leipomoissa, konditorioissa, paistopisteissä, pitopalveluyrityksissä sekä suurtalous- ja ravintola-alan toimipisteissä.

Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu elintarvikealalla aloittaville tai alalla jo toimiville henkilöille, joilla ei ole alalle soveltuvaa koulutusta tai työkokemusta.

Toteutus
Oppisopimuskoulutus toteutetaan pääosin työpaikalla ja opiskelua täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Osallistuminen edellyttää työ- tai virkasuhdetta tai yrittäjänä toimimista opiskeluaikana tutkinnon tavoitteiden mukaisissa työtehtävissä.

Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti. Opiskeluun kuuluu itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä ja tarvittaessa työhön liittyvää työkiertoa toisessa työpisteessä.

Tutkinto
Oppisopimuskoulutuksessa opiskellaan tavallisesti näyttötutkintoperusteisesti. Opiskelija näyttää osaamisensa aidoissa työelämätilanteissa saadakseen tutkintotodistuksen. Tutkinto suoritetaan yleensä vaiheittain koulutusaikana.

Elintarvikealan perustutkinto, leipuri-kondiittori muodostuu valtakunnallisten perusteiden mukaisesti kolmesta pakollisesta ja kahdesta valinnaisesta osasta.

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Elintarviketuotannossa toimiminen
  • Elintarvikeprosessien ohjaus ja käynnissäpito
  • Elintarvikkeiden valmistus

Lisäksi on valittava kaksi tutkinnon osaa seuraavista:

  • Elintarvikkeiden myymälätoiminnot
  • Erikoistuotteiden valmistus pientuotannossa
  • Erikoistuotteiden valmistus prosessituotannossa
  • Pakkaustoiminnot
  • Varastointi- ja lähettämötoiminnot
  • Elintarvikkeiden valmistajana kansainvälisessä ympäristössä
  • Yrittäjyys elintarvikealalla
  • Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon perusteet (ePerusteet-palveluun) »

Elintarvikealalla ja koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Hakeutumisvaiheen yhteydessä hakijan tulee ilmoittaa mahdolliset terveydentilaesteet. Lisätietoa tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista saat tutkinnon perusteista.

Oppisopimuskoulutuksen kesto
Oppisopimuksen kesto määritellään henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaisesti. Voit aloittaa oppisopimuskoulutuksen, kun siitä on sovittu ensin työnantajan ja Oppisopimusyksikön kanssa.

Opintososiaaliset edut
Työssäoloajalta opiskelija saa työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta, opiskelijalle maksetaan opintososiaalisia etuuksia.

Hinta
Opiskelu oppilaitoksessa on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta lukuun ottamatta 58 euron tutkintomaksua. Jos opiskelija ei saa palkkaa tietopuolisen opetuksen päivinä, voidaan hänelle maksaa opintososiaalisia etuja. Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta.

Oppisopimuskoulutuksen aloittaminen
Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka tai työllistyt oppisopimuksen alkaessa.

OSAOn Oppisopimusyksiköstä saat tarvittavat tiedot ja ohjeet aloitusta varten.

Hakeutuminen ja lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta
OSAO, Oppisopimusyksikkö, Pikisaarentie 13, 90100 Oulu
Juha Aliranta, p. 050 5909 680, juha.aliranta@osao.fi

Valitse ammatti / koulutus:

 

Tulosta sivu

Valitse tästä tutkintovaihtoehto, jonka haluat tulostaa.

Hae yhteishaussa
Näyttötutkinto
Oppisopimus
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Suorahaku