Energia-alan ammattitutkinto, sähköverkkoasennuksen osaamisala

Sähköverkkoasennuksen osaamisalan koulutus on tarkoitettu sinulle, jolla on on sähköalan perustutkinto tai sitä vastaavat tiedot ja taidot. Koulutus on erinomainen sinulle, joka työskentelet sähköverkkoalan työtehtävissä, mutta haluat lisätä omaa ammattitaitoasi.

Ammatti ja opinnot

Sähköverkkoasentajana osaat toimia sähkönjakeluverkon erilaisissa rakennus-, asennus- ja käyttötehtävissä tai niitä tukevissa tehtävissä. Osaat sähköverkon rakentamiseen, käyttöön, mittauksiin, suojauksiin ja asiakasympäristöihin kuuluvat tehtävät erilaisissa asennusolosuhteissa ja osaat suunnitella omaa työtäsi. Osaat sähköverkon rakentamisessa tarvittavat työmenetelmät ja tunnet asennuksissa käytettävät tarvikkeet. Osaat toimia oikein sähköverkon häiriötilanteissa. Osaat ottaa työssäsi huomioon ympäristön ja työturvallisuus- ja sähköturvallisuusmääräykset.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen on jatkuva haku.

Opintojen alkaminen ja kesto

Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Pudasjärvellä koulutus alkaa 4.9.2023 ja arvioitu päättymispäivä on 20.12.2024 tai henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukainen aika.

Koulutuspaikka

Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, 90840 Haukipudas
Pudasjärven yksikkö, Varsitie 7, 93100 Pudasjärvi

Opiskelijavalinta

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

 • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 2 pistettä
 • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
 • motivaatio, enintään 5 pistettä

Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Energia-alan ammattitutkinnon kielitaitosuositus on B2.1. Lisätietoa täältä

Opiskelun toteutusmuoto

Haukiputaan yksikkö

Tutkinnon suorittaminen edellyttää alan työpaikkaa. Tutkinnossa on mahdollista suorittaa näytöt, emme tarjoa tähän tutkintoon lähi- tai etäopintoja.

Pudasjärven yksikkö

Tutkinnon suorittaminen edellyttää alan työpaikkaa. Opinnot sisältävät muutamia kontaktipäiviä, jotka toteutetaan lähiopetuksena ja/tai verkkoyhteydellä.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Opiskelu sisältää käytännön työtehtäviä työpaikalla, jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa.

Oppisopimusasioita Haukiputaan yksikössä hoitaa koulutuspäällikkö Päivi Kylmäluoma, p. 040 1415 265, paivi.kylmaluoma@osao.fi ja Pudasjärven ykiskössä opintopäällikkö Kaisu Möttönen, p. 050 573 2584, kaisu.mottonen@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinto (150 osaamispistettä) muodostuu sähköverkkoasennuksen osaamisalan pakollisesta tutkinnon osasta (60 osaamispistettä) ja valinnaisista tutkinnon osista (90 osaamispistettä).

Pakollinen tutkinnon osa (60 osp)
 • Sähköverkon maakaapeliasennukset
Valinnaiset tutkinnon osat (90 osp)
 • Sähköradan sähköverkkoasennukset,30 osp
 • Sähköverkon ilmajohtoasennukset,30 osp
 • Sähköasema-asennukset,30 osp
 • Sähköverkon käyttö,30 osp
 • Sähkönjakeluverkon suojaukset, mittaukset ja asiakaslaitteet,30 osp
 • Tie- ja aluevalaistus sekä liikennevalojen huolto,30 osp
 • Tutkinnon osan tai osia energia-alan ammattitutkinnon toiselta osaamisalalta tai energia-alan erikoisammattitutkinnosta, 30osp
 • Tutkinnon osan tai osia sähköasentajan ammattitutkinnosta tai sähköyliasentajan erikoisammattitutkinnosta, 30 osp

Lisätietoa tutkinnon perusteista (ePerusteet-palveluun) >

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 200 € (alv 0 %), jos suoritat koulutuksen oppisopimuskoulutuksena.

Lisätiedot

Lisätiedot koulutuksen sisällöstä

Haukiputaan yksikkö, lehtori Matti Raappana
p. 050 317 4834, matti.raappana@osao.fi

Pudasjärven yksikkö, lehtori Keijo Ruonala
p. 040 592 9614, keijo.ruonala@osao.fi

Lisätiedot hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
ovi@osao.fi, p. 040 8266 060

Hae koulutukseen

Alla olevista painikkeista siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa

Hae koulutukseen Haukiputaalle

Hae koulutukseen Pudasjärvelle

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoa Työllisyysrahaston sivuilta