Terveysalan ammattitutkinto, jalkojenhoitaja (AT)

Opiskele jalkojenhoitotyön osaajaksi suorittamalla terveysalan ammattitutkinto. Tutkinnon suoritettuasi hallitset jalkojenhoidon sekä osaat ohjata ja neuvoa jalkojen terveyden edistämisessä.

Ammatti ja opinnot

Terveysalan ammattitutkinnon jalkojenhoitotyön osaamisalan suoritettuasi hallitset jalkojen iho- ja kynsisairauksien hoitotyön huomioon ottaen asiakkaan perussairaudet osana jalkojenhoitoprosessia. Osaat ohjata ja neuvoa asiakkaita jalkojen terveyden edistämisessä, omahoidossa sekä ennaltaehkäistä asiakkaan jalkaongelmien syntymistä hyödyntäen uusinta tietoa jalkojenhoitotyöstä. Osaat myös tehdä asiakkaille suojaavia ja keventäviä ortooseja sekä ohjata asiakasta näiden tuotteiden käytössä. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit laajentaa osaamistasi.

Terveysalan ammattitutkinnon jalkojenhoitotyön osaamisalan suorittaminen edellyttää sinulta sellaista vaativaa terveysalan osaamista, jota on käytännössä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöillä. Sinulla tulee olla suoritettuna vähintään sosiaali- ja terveysalan toisen asteen perustutkinto tai hankittuna vastaava osaaminen työkokemuksen ja koulutusten kautta. Terveysalan ammattitutkinto ei ole ns. alalle tulotutkinto eikä anna sellaisenaan osaamista esim. lääkehoidon toteuttamiseen.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Jalkojenhoitajana (AT) voit toimia sosiaali- ja terveysalan sekä kuntoutuksen erilaisissa työyhteisöissä, esimerkiksi terveyskeskuksissa, sairaaloissa, hoiva- ja hoitolaitoksissa, palvelutaloissa sekä alan työryhmissä ja asiakkaiden kodeissa. Voit toimia myös ammatinharjoittajana tai yrittäjänä myyden palveluitasi eri organisaatioille ja yksittäisille asiakkaille.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöille (Valviran rekisterissä olevat), jotka haluavat kehittää ammatillista osaamistaan.

Hakuaika

Haku on avoinna 11.3.-9.5.2024.

Opintojen alkaminen ja kesto

Opinnot alkavat 4.9.2024 ja opintojen arvioitu päättyminen on 30.11.2025. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu

Opiskelijavalinta

Hakijalla tulee olla tutkinnon suorittamiseen vaadittava terveys ja toimintakyky sekä riittävä kielitaito. Terveysalan ammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista on ohjeet Opetushallituksen määräyksessä Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa (OPH-5-2018). Tutustu terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin täällä.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 4 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 3 pistettä

Hakijoihin ollaan yhteydessä hakuajan päättymisen jälkeen ja heidät kutsutaan valintahaastatteluun. Kutsu lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti. Haastattelut ovat viikolla 22. Opiskelijavalinnasta tiedotetaan viimeistään viikolla 25. Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti.

Kielitaito

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin 21.5.2024 Oulussa. Terveysalan ammattitutkinnossa kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä >

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena arki-iltaisin. Koulutus sisältää lähiopiskelua keskimäärin kolmena iltana viikossa. Lisäksi koulutukseen sisältyy etäopiskelua, itsenäistä opiskelua sekä työpaikalla järjestettävää koulutusta.

Oppisopimusopiskelu

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Oppisopimuskoulutuksesta lisätietoja antaa Mirva Saastamoinen, p. 050 593 7076, mirva.saastamoinen@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa aikaisempi osaaminen tunnustetaan. Koulutuksen aikana hankitaan vain tutkinnon vaatima puuttuva osaaminen ja osoitetaan näytöillä siltä osin, kuin sitä ei ole aiemmin arvioitu ja todennettu. Jokaisessa tutkinnon osassa ammattitaito osoitetaan näytössä käytännön työtehtävissä.

Pakolliset tutkinnon osat (yht. 135 osaamispistettä)
  • Ammattiosaajana toimiminen terveysalalla, 45 osp
  • Jalkojenhoitotyössä toimiminen, 90 osp
Valinnaiset tutkinnon osat | 15 osp (valitaan yksi)
  • Elimistön nestekierron ylläpitäminen ja edistäminen, 15 osp
  • Haavojen hoitaminen, 15 osp
  • Raajanivelten liikkuvuuden edistäminen, 15 osp
  • Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrittäjänä toimiminen, 15 osp
  • Tutkinnon osa ammatillisesta perustutkinnosta, toisesta ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta.

Lisätietoa tutkinnosta saat tutkinnonperusteista (ePerusteet-palveluun)

Hinta ja kustannukset

Opiskelijamaksu on 450 € (alv 0 %).

Lisätiedot

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Marja-Leena Kinnunen
p. 050 565 9444
marja-Leena.kinnunen@osao.fi

Tiina Anttila
p. 050 317 4539
tiina.anttila@osao.fi

Lisätietoa hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Painike ilmestyy sivulle, kun hakeutuminen koulutukseen on käynnissä. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa. Käytä hakemuksen täyttämisessä mieluiten joko pöytätietokonetta tai kannettavaa tietokonetta.

Hae koulutukseen

Peruutusehto

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >

 

Tutustu koulutukseen videolla:

Terveysalan ammattitutkinto, jalkojenhoitaja

Katso video jalkojenhoitajan koulutuksesta ja kuule, miksi sairaanhoitajat Riitta ja Karin opiskelivat jalkojenhoitajaksi. Pääset katsomaan videon Youtubeen klikkaamalla kuvaa.