Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto, valmentaja

Hanki osaaminen valmentajan työhön ja voit toimia valmennustehtävissä kolmannella sektorilla tai yksityisellä sektorilla. Tutkinnon suorittaneena voit käyttää valmentajan tutkintonimikettä. Koulutuksessa voit erikoistua joko lasten tai nuorten valmennukseen.

Ammatti ja opinnot

Voit hakea koulutukseen, jos olet hankkinut liikunta-alan osaamista koulutuksen, harrastusten ja/tai työkokemuksen kautta. Sinun tulee toimia valmentajana ja sinulla tulee olla valmentajan työssä vaadittava terveys ja toimintakyky sekä riittävä kielitaito.

Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet

Valmennuksen osaamisalan suorittanena voit toimia valmennustehtävissä kolmannella sektorilla tai yksityisellä sektorilla. Kolmannella sektorilla tavallisimpia työympäristöjä ovat liikunta- ja urheiluseurat ja julkisella sektorilla tavallisimpia työympäristöjä ovat valmennuskeskukset ja urheiluakatemiat. Yksityisellä sektorilla valmennuksen osaamisalan suorittanut työskentelee urheilun ammattiorganisaatioissa tai yksityisenä yrittäjänä valmennustyössä.

Opinnot antavat sinulle vahvan pohjan jatko-opintoihin. Jatko-opintomahdollisuuksia on esimerkiksi liikunnanohjaajan amk ja liikuntatieteiden maisteri. Tutkinto antaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden.

Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.

Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.

Hakuaika

Koulutukseen on jatkuva haku.

Koulutusaika

Opinnot voi aloittaa sovitusti, seuraavasta soveltuvasta lähijaksosta. Opiskelijaksi valitulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaaminen ja todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen opiskelija tarvitsee. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

Koulutuspaikka

OSAO, Kontinkankaan yksikkö, Kiviharjuntie 6, 90220 Oulu.

Opiskelijavalinta

Hakijalla tulee olla sellainen terveydentila- ja toimintakyky, jota edellytetään liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon suorittajalta (OPH-5-2018). Tutustu terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin täällä.

Opiskelijat valitaan haastattelun perusteella. Hakijat valitaan haastatteluun hakemusten tietojen perusteella. Kutsu haastatteluun lähetetään sähköpostilla ja kutsun lähettämisestä laitetaan tekstiviesti.

Haastattelun pisteytys (0-10) painottuu seuraavasti:

  • aiemmin hankittu osaaminen, enintään 4 pistettä
  • tarve koulutukselle, enintään 3 pistettä
  • motivaatio, enintään 3 pistettä

Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä laitetaan tekstiviesti.

Kielitaidon arviointi

Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin, joka järjestetään Oulussa. Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon kielitaitosuositus on B1.1. Lisätietoa täältä.

Opiskelun toteutusmuoto

Koulutus on monimuotokoulutusta, joka sisältää lähi- ja etäopetusta sekä itsenäistä opiskelua. Koulutus toteutuu pääsääntöisesti 2-3 pvä viikossa noin 3 viikon välein. Koulutus toteutetaan OSAOn Kontinkankaan yksikössä. Oppimisympäristöinä on myös verkko-oppimisympäristö sekä alan työpaikat.

Oppisopimusopiskelu 

Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavaan tutkintoon soveltuva työpaikka. Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta antaa Mirva Saastamoinen, p. 050 593 7076, mirva.saastamoinen@osao.fi

Tutkinnon sisältö ja laajuus

Tutkinnon laajuus on yhteensä 150 osaamispistettä (osp).

Tutkinto muodostuu seuraavista tutkinnon osista

Pakollinen tutkinnon osa, 60 osp
  • Ammatillinen toiminta valmentajana, 60 osp
Valinnaiset tutkinnon osat, 90 osp (valitaan yksi)
  • Nuorten valmentaminen, 90 osp tai Lasten valmentaminen, 90 osp

Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet palvelussa

Hinta ja kustannukset

Koko tutkinnon opiskelijamaksu 450 € (alv 0 %). Lisäksi tarvitset liikuntavaatteet ja -kengät sisä- ja ulkoliikuntaan.

Lisätietoja hakeutumisesta

OSAO Ovi -hakijapalvelu, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

Roosa Virtanen, p. 040 531 0295, roosa.virtanen@osao.fi

Hae koulutukseen

Alla olevasta painikkeesta siirryt hakujärjestelmään ja pääset täyttämään hakulomakkeen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.

Hae koulutukseen

Peruutusehdot

Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erillisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.

Ammattitutkintostipendi 

Koko tutkinnon suorittanut voi hakea ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastolta.
Lisätietoja Työllisyysrahaston sivulta >