OSAO

FI EN

Kokki

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto

Kokkina osaat valmistaa ruokaa niin suurelle joukolle kuin yksittäisinä annoksina. Opit tuntemaan elintarvikkeet, raaka-aineet sekä koko ruokatuotantoprosessin. Kokkina hygienia on sinulle kunnia-asia ja vahvuutesi palveluasenteesi ja yhteistyökykysi. Työssä pääset käyttämään hyviä kädentaitojasi. Ruokapalvelun osaamisalan suorittaneena osaat toimia ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja sinulle voivat olla kahvilat, henkilöstöravintolat, ravintolat, cateringalan yritykset, suurkeittiöt ja juhla- ja pitopalveluyritykset.

Valokuvat

Vaihtoehdot tutkinnon suorittamiseen

Jatkuva haku

+

Jatkuva haku sopii sinulle, joka haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Voit hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden.

Kohderyhmä
Henkilö, joka haluaa kehittyä ruoanvalmistustaidoissa ja työllistyä ravintoloihin, henkilöstöravintoloihin, liikenneravintoloihin, kahviloihin, pikaruoka-, juhlapalvelu- tai matkailuyrityksiin sekä suurtalousalan toimipaikkoihin.

Ajankohta ja kesto
Koulutukseen on jatkuva haku ja kesto on noin kaksi vuotta.Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa selvitetään ja tunnustetaan opiskelijan aiemmin hankkima osaaminen ja suunnitellaa, millaista osaamista opiskelija tarvitsee.

Toteutus
Koulutus on omaehtoista ja päätoimista (keskimäärin vähintään 25 h/vko). Koulutus toteutetaan päiväopetuksena, johon sisältyy lähiopetusta,etäopiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Tutkinto
Tutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä ja se muodostuu ammatillisista kolmesta pakollisesta tutkinnon osasta. (145 osaamispistettä) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osaamispistettä)

Pakolliset tutkinnon osat 85 osaamispistettä

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen
  • Lounasruokien valmistus
  • Annosruokien valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat 60 osaamispistettä, esimerkiksi:

  • Á la carte - ruoanvalmistus
  • Kahvilapalvelut
  • Katu- ja pikaruokapalvelut
  • Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
  • Suurkeittiön ruokatuotanto
  • Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
  • Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
  • Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa

Yhteiset tutkinnon osat 35 osaamispistettä

  • Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
  • Matemaattis- luonnontieteellinen osaaminen
  • Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen

(ePerusteet-palveluun) » https://eperusteet.opintopolku.fi/#/kooste/4221360

Koulutuspaikka
Haukiputaan yksikkö, Asemakyläntie 5, Haukipudas
Kaukovainion yksikkö, palvelut, Kotkantie 2, Oulu
Kempeleen-Limingan yksikkö, Niittyrannantie 5, Kempele
Muhoksen yksikkö, Kirkkotie 1, Muhos

Hinta
Koulutus on maksutonta. Kustannuksia aiheutuu mm. työasusta n. 350 € sekä oppimateriaalista.



Hakeutuminen
Koulutukseen hakeudutaan osoitteessa www.opintopolku.fi

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut:
Haukipudas: lehtori Maria Ojala-Ahokas, p. 050 317 4726, maria.ojala-ahokas@osao.fi
Kempele: opinto-ohjaaja Marcella Puranen p. 040 358 0813, marcella.puranen@osao.fi
Muhos: opinto-ohjaaja Timo Mikkonen, p.050 562 9120, timo.mikkonen@osao.fi
Oulu: opettaja Riikka Vanhala, p. 050 543 2836, riikka.vanhala@osao.fi

Valintaperusteet
Hakemusten perusteella tapahtuva haastattelu

Lisätietoja hakeutumiseen liittyen:

Osao Ovi

p. 040 8266 060

ovi@osao.fi

 

Hae yhteishaussa

+

Valtakunnallinen yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa peruskoulun päättäville nuorille. Tietyissä tutkinnoissa on paikkoja myös ylioppilaille. Yhteishaku on helmi-maaliskuussa. Lisätietoja yhteishausta www.osao.fi/yhteishaku.

Seuraava yhteishaku
Seuraava yhteishaku keväällä 2019. www.opintopolku.fi

Koulutuksen ajankohta ja laajuus
Aloitus elokuussa 2018,  kesto noin 3 vuotta.

Tutkinnon muodostuminen
Ammatilliset tutkinnon osat 145 osp

• Pakollinen tutkinnon osa 20 osp

  • Ravitsemispalveluissa toimiminen, 20 osp

• Ruokapalvelun osaamisala 65 osp

  • Lounasruokien valmistus, 40 osp
  • Annosruokien valmistus, 25 osp

• Valinnaiset tutkinnon osat 60 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp

Tutkinnon perusteet (ePerusteet-palveluun) »

Opiskelijavalinta
Pääsy- tai soveltuvuuskoe: ei

Yksiköt
Haukiputaan yksikkö »
Kaukovainion yksikkö, palvelut »
Kempeleen-Limingan yksikkö »
Muhoksen yksikkö »

Aloituspaikkoja yhteishaussa
Haukipudas 12 pk
Kempele 16 pk, 2 yo
Muhos 10 pk, 2 yo
Kaukovainio, palvelut 32 pk, 4 yo

Lisätietoja hakeutumiseen liittyen:

OSAO Ovi
p. 040 8266 060
ovi@osao.fi

Koulutuksen sisältöön liittyvät tiedustelut:

Haukiputaan yksikkö
Erja Ukkola
erja.ukkola@osao.fi
p. 050 317 4827

Anja Jussila
anja.jussila@osao.fi
p. 050 590 9678

Kaukovainion yksikkö, palvelut
Lea Perhomaa
p. 050 590 9662
lea.perhomaa@osao.fi

Kempeleen-Limingan yksikkö
Marcella Puranen
p. 040 358 0813
marcella.puranen@osao.fi

Muhoksen yksikkö
Timo Mikkonen
p. 050 562 9120
timo.mikkonen@osao.fi

Oppisopimus

+

Oppisopimus sopii sinulle, joka haluat opiskella ammatin työn yhteydessä, päivittää osaamistasi tai vaihtaa alaa. Koulutus edellyttää työsuhdetta alan työpaikassa koulutuksen ajaksi ja koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä tai yrittäjänä toimimista. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista täydennetään oppilaitoksessa järjestettävällä opetuksella. Oppisopimuksen voi aloittaa milloin vain.

Tavoite
Kokki tuntee elintarvikkeet ja raaka-aineet, valmistaa maukasta, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa myös erityisruokavalioasiakkaille ja laittaa sen esille joko suurelle joukolle kerrallaan tai annoksittain. Toimiessaan ruoanvalmistuksen ja asiakaspalvelun tehtävissä hän tekee yhteistyötä toisten työntekijöiden kanssa asiakkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Hän toimii työssään kestävän toimintatavan, hygieniavaatimusten ja anniskelumääräyksien mukaisesti sekä noudattaa muita alan sopimuksia ja säädöksiä.

Kohderyhmä
Henkilöt jotka työskentelevät ruoanvalmistuksen tehtävissä erilaisin liikeideoin tai toiminta-ajatuksin toimivissa ravintoloissa tai julkisen sektorin toimipaikoissa. Työpaikkoja voivat olla kahvilat, henkilöstöravintolat, ravintolat, catering-alan yritykset ja juhla- ja pitopalveluyritykset.

Hotelli-, ravintola- ja cateringalan koulutuksessa edellytetään henkilöltä työn kuormitukseen riittävää fyysistä ja henkistä kuntoa. Hakeutumisvaiheen yhteydessä hakijan tulee ilmoittaa mahdolliset terveydentilaesteet. 

Oppisopimuksen kesto
Oppisopimuksen kesto määritellään henkilökohtaisen opiskeluohjelman mukaisesti. Keskimäärin koulutus kestää on 2-3 vuotta.

Opintososiaaliset edut
Työssäoloajalta opiskelija saa työ- tai virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa. Mikäli työnantaja ei maksa palkkaa tietopuolisen opetuksen ajalta, opiskelijalle maksetaan opintososiaalisia etuuksia.

Hinta
Opiskelu oppilaitoksessa on opiskelijalle ja työnantajalle maksutonta. Työnantajalle maksetaan koulutuskorvausta työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta.

Oppisopimuskoulutuksen aloittaminen
Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka tai työllistyt oppisopimuksen alkaessa.

Lisätietoja
Koulutuspäällikkö Anu Ahola, anu.ahola@osao.fi, p. 050 433 2871

Valitse ammatti / koulutus:

 

Tulosta sivu

Valitse tästä tutkintovaihtoehto, jonka haluat tulostaa.

Hae yhteishaussa
Jatkuva haku
Oppisopimus
Työvoimakoulutus
Suorahaku