Turvallisuusalan ammattitutkinto
- Etusivu
- Tietoa hakemisesta
- Koulutustarjonta
- Turvallisuusalan ammattitutkinto
Turvallisuusalan ammattitutkinto on tarkoitettu vartiointialan tehtäviin aikoville tai niissä jo toimiville. Tutkinnon suorittaneella on laaja-alaiset valmiudet työskennellä vartioinnin eri tehtävissä.
Työllistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut tuntee perustiedot mm. pelastustoiminnasta ja kiinteistöjen rakenteellisesta turvallisuudesta sekä teknisestä valvonnasta. Hän voi voi toimia turvallisuusalan elinkeinon harjoittajan tai elinkeinoelämän palveluksessa vartijana, reseptionistina, järjestyksenvalvojana, poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi asetettuna järjestyksenvalvojana, arvokuljettajana, turvatarkastajana, vartijapalomiehenä tai esimiehenä.
Jokaiselle sopiva tapa opiskella. Valitse juuri sinulle sopiva hakutapa.
Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi.
Hakuaika
Haku avoinna 12.8.-.20.12.2024.
Opintojen alkaminen ja kesto
Opintojen aloitus on 3.2.2025 ja niiden arvioitu päättyminen on 19.12.2025. ei ole tiedossa. Opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi sekä todetaan, millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.
Vartijakoulutuksen jo aiemmin suorittaneiden osalta katsotaan erikseen koulutuksen aloittamisen ajankohta. Muutoin suorittaminen aloitetaan vartijakoulutuksella (130 h), joka on ammattitutkinnon pakollinen tutkinnon osa.
Koulutuspaikka
OSAO Kempeleen-Limingan yksikkö, Limingan toimipiste, Iivarinpolku 2, 91900 Liminka
Huom: Turvallisuusalan koulutus siirtyy Limingasta Haukiputaan yksikköön 1.8.2026. Vuosina 2024 ja 2025 koulutukseen hakeutuneet aloittavat opiskelunsa Limingassa ja siirtyvät tarvittaessa, opintojen kestosta riippuen, jatkamaan opintojaan Haukiputaalle 1.8.2026.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalinta turvallisuusalan opintoihin sisältää soveltuvuuskokeen. Soveltuvuuskokeesta saa 0-10 hakupistettä.
Hakija, joka ei osallistu soveltuvuuskokeeseen tai saa soveltuvuuskokeesta 0 pistettä, ei tule valituksi. Jos hakija saa jostakin soveltuvuuskokeen osasta 0 pistettä, pääsykokeen kokonaispistemäärä on 0. Turvallisuusalalla on terveydentilavaatimuksia. Lisätietoja täältä>
Soveltuvuuskokeessa on kolme osaa, joissa havainnoidaan hakijan oppimisen valmiuksia, kouluttautumismotivaatiota, turvallisuusalalle orientoitumista, valmiuksia turvallisuusalalla työskentelyyn sekä toiminta-, koordinaatio- ja liikuntakykyä.
- Ennakkotehtävä, 0-3 pistettä (kohtaan 2 viittaava motivaatiokirje; kerro itsestäsi ja tavoitteistasi turvallisuusalalla)
- Oppilaitos lähettää nettiennakkotehtävään linkin sähköpostilla viimeistään hakuajan päätyttyä. Linkin yhteydessä on tehtävään tarkempi ohjeistus.
- Vastausaikaa on perjantaihin 19.1.2024 klo 15 asti.
- Soveltuvat henkilökohtaiset ominaisuudet, 0-4 pistettä
- alan vaatimuksiin perustuva toimintakyky
- fyysinen toimintakyky
- sosiaalinen toimintakyky
- psyykkinen toimintakyky
- oma-aloitteisuus
- alan vaatimuksiin perustuva toimintakyky
- Haastattelu, 0-3 pistettä
- ota haastatteluun mukaan viimeisin koulutodistuksesi (myös kuva riittää) ja henkilöllisyystodistus
Osat 2 ja 3 toteutetaan 7.-10.1.2025 oppilaitoksessa osoitteessa Iivarinpolku 2, Liminka. Kutsut lähetetään sähköpostilla ennakkotehtävään vastanneille hakijoille.
Hakija, joka ei vastaa ennakkotehtävään ei saa kutsua osiin 2 ja 3, eikä ole osallistunut soveltuvuuskokeeseen. Muistutamme tarkistamaan, ovatko sähköpostiviestit menneet roskapostiin.
Valintatieto lähetetään sähköpostilla ja sähköpostin lähettämisestä lähetetään hakijalle tekstiviesti.
Kielitaidon arviointi
Menestyminen opinnoissa edellyttää opiskelijaksi valittavalta riittävää suomen kielen taitoa. Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, voit osoittaa riittävän kielitaidon todistuksella tai sinut kutsutaan tarvittaessa kielitaidon arviointiin. Turvallisuusalan ammattitutkinnossa kielitaitosuositus on B2.1. Lisätietoa täältä >
Henkilöturvallisuusselvitys
Oppilaitos voi hakea turvallisuusalalle hakevasta tai alalla opiskelevasta suojelupoliisin suppean henkilöturvallisuusselvityksen (Turvallisuusselvityslaki 19.9.2014/726 ja laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 1085/2015). Jos henkilöturvallisuusselityksestä ilmenee sellaisia seikkoja, jotka estävät hakijaa tai opiskelijaa osallistumasta turvallisuusalan koulutukseen, hänet ohjataan hakeutumaan tai siirtymään muuhun tutkintoon.
Opiskelun toteutusmuoto
Koulutus toteutetaan päiväopetuksena. Opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), missä määritetään, mitä tutkinnon osia tulet suorittamaan. Lähipäiviä on noin 3-4 viikossa, joiden lisäksi on itsenäistä opiskelua. Etäpäiville on ennalta määritetyt tehtävät ja opettaja on tavoitettavissa tarvittaessa etäyhteydellä.
Oppisopimus
Voit tiedustella mahdollisuutta kouluttautua oppisopimuksella. Opiskelun aloittaminen edellyttää, että sinulla on jo opiskeltavalle alalle soveltuva työpaikka, jossa voit tehdä koulutustavoitteen mukaisia työtehtäviä. Oppisopimuskoulutuksen voi aloittaa joustavasti, kun siitä on sovittu työnantajan ja oppisopimusta edustavan tahon kanssa. Henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS) määritetään aiempi osaaminen sekä koulutuksessa suoritettavat tutkinnon osat. Opintojen kesto on noin 1 vuosi. Oppisopimuskoulutus toteutetaan pääosin työpaikalla jota täydennetään tietopuolisilla opinnoilla oppilaitoksessa. Tietopuolisen lähiopetuksen määrä sovitaan opiskelijakohtaisesti. Opiskeluun kuuluu lisäksi itsenäisesti suoritettavia oppimistehtäviä. Kysy lisää: opinto-ohjaaja Lea Perhomaa, p. 050 5909 662, lea.perhomaa@osao.fi.
Tutkinnon sisältö ja laajuus
Ammattitutkinnon laajuus on 150 osp. Tutkinto muodostuu kahdesta pakollisesta ja neljästä valinnaisesta tutkinnon osasta.
Pakolliset osat ovat:
- Vartijan koulutus (25 osp)
- Pelastustoiminta (25 osp)
Valinnaisia tutkinnon osia, joista valitaan 100 osp ovat:
- Toiminta eri vartiointimuodoissa (25 osp)
- Teknisten turvallisuusjärjestelmien käyttö (25 osp)
- Tilannehallinta (25 osp)
- Järjestyksenvalvonta (25 osp)
- Kaupan turvallisuustoiminta (25 osp)
Tutustu tutkinnon perusteisiin ePerusteet -palvelussa
Hinta ja kustannukset
250 € (alv 0 %)
Lisätiedot
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä
Opinto-ohjaaja Lea Perhomaa p. 050 5909662, lea.perhomaa@osao.fi
Lisätietoa hakeutumisesta
OSAO Ovi hakijapalvelut, p. 040 8266 060, ovi@osao.fi
Hae koulutukseen
Alle tulevasta painikkeesta siirryt suoraan hakujärjestelmään ja hakulomakkeeseen. Hakulinkki toimii hakuajan ollessa voimassa.
Peruutusehto
Koulutukseen valituille vahvistetaan koulutuspaikka erilisellä kutsulla. Kutsutulta pyydetään kirjallinen vahvistus opiskelupaikan vastaanottamisesta. Vahvistus on sitova. Samalla opiskelija sitoutuu mahdollisen opiskelijamaksun maksamiseen. Mikäli opiskelija keskeyttää valmistavan koulutuksen kolmen viikon jälkeen koulutuksen alkamisesta, mahdollisesti maksettua opiskelijamaksua ei palauteta ja se veloitetaan kokonaan.