OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / IT-ohjeita / USB-tikun käyttö

USB-tikun käyttö

USB-tikun käytöstä

Älä käytä USB-tikkua luottamuksellisten tietojen säilyttämiseen, ja pidä varmuuskopiot tikulla olevista tiedostoista aina myös jossain toisessa sijainnissa.

Pidä erillään viihde- ja työ-/opiskelukäyttöön tarkoitetut USB-tikkusi. Ei kannata käyttää työ-/opiskelukäyttöön tarkoittamaasi tikkua esim. nettikahviloiden koneilla.

Voit parantaa tikkusi turvallisuutta salausta käyttävällä tikulla tai käyttämällä erillistä ohjelmaa tiedostojen salaamiseen. Erillisiä ohjelmia löytyy kymmeniä. Yksi hyväksi havaittu on TrueCrypt (Open-Source-softa).

Jos kadotat tikkusi, saatat saada sen takaisin, jos kirjoitat tikkusi kylkeen puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi. Voit myös laittaa tikun juureen esim. README-tiedoston, johon kirjoitat yhteystietosi ja ehkäpä tiedot löytöpalkkiosta, jos olet valmis sellaisen antamaan. Huomaa kuitenkin, että ei ole suositeltavaa laittaa tuntematonta USB-tikkua omaan (tai koulun) koneeseen, ellei tiedä mitä tehdä, jos tikulla on haittaohjelmia!

Jos käytät tikkua vieraalla koneella, esim. nettikahvilassa, olethan tietoinen että vieras kone voi tehdä kopion suoraan tikulta avattavista tiedostoista vaikka tiedostot olisi suojattu.

Ota tavaksi poistaa tikku koneesta heti käytön jälkeen, jottei se vahingossa unohdu koneeseen. Voit myös käyttää pitkäketjuista avaimenperää, jonka toisen pään saat kiinnitettyä pysyvästi esim. laukkuusi, jolloin tikku ei voi unohtua ellei laukkukin unohdu.

Voit estää haittaohjelmia tarttumasta tikullesi, jos pidät tikkusi mahdollisen kirjoitussuojavivun kytkettynä, etenkin vieraalla koneella.

Poista tikkusi koneesta turvallisesti:

  1. Avaa koneesi resurssinhallinta ja laina hiiren kakkospainiketta USB-tikkusi ikonin päällä
  2. Valitse Poista
  3. Voit nyt irrottaa muistitikun tietokoneesta.

Poistamalla USB-tikun hallitusti varmistat, ettei muistitikun data pääse korruptoitumaan muistitikkua irrotettaessa: Kone ilmoittaa, jos se vielä prosessoi tikulla olevaa dataa, eikä tikkua saa sen aikana poistaa.

Päivitetty: 07.01.2015 klo 15:34